Language: English
Log in

Information

Technical Museum Nikola Tesla Savska cesta 18 10000 Zagreb
Phone +385 1 4844 050
E-mail

info@tmnt.hr

Website

http://www.tmnt.hr/

Opening hours

Tuesday 09:00 - 17:00
Wednesday 09:00 - 17:00
Thursday 09:00 - 17:00
Friday 09:00 - 17:00
Saturday 09:00 - 13:00
Sunday 09:00 - 13:00

Admission

General 20.00 HRK
Groups 15.00 HRK
Small children Free

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2023.

  • 16.09.2023 - 22.09.2023

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2023.
„Save energy“ - „Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju“
16. – 22. rujna 2023.


Program se odvija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u suradnji s partnerima Državnim hidrometeorološkim zavodom, Dvokut-ECRO d.o.o., ZET-om i Školom za cestovni promet, Zagreb

Informacije: Branimir Prgomet, 01/4844 050, branimir.prgomet@tmnt.hr

Jesmo li vještiji od naših starih?, radionica, Mario Mirković (autor), Katarina Ivanišin Kardum (voditeljica)
TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA, DVORIŠTE, SAVSKA CESTA 18
19. rujna od 10 do 12 sati

Tijekom radionice sudionici će se okušati u vožnji na replici Velocipeda, takozvanog ”kostolomca” i testirati svoju spretnost. Takav bicikl, izložen u postavu Odjela prometnih sredstva TMNT-a, atraktivnog izgleda s prednjim kotačem povećanim radi postizanja veće brzine, vozili su naši stari u 19. stoljeću. Bio je to model koji je pokrenuo masovnu proizvodnju i upotrebu bicikla za prijevoz u svakodnevnom životu. Iako proglašavan opasnim i smiješnim vozilom, ovaj je bicikl znatno pridonio popularnosti i razvoju bicikla.


PEL – pokretni ekološki laboratorij za ispitivanje kvalitete zraka, radionica, Gordan Golja, Dvokut ECRO (voditelj)
TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA, DVORIŠTE, SAVSKA CESTA 18
PARTNER: Dvokut ECRO
19. rujna od 9 do 12 sati i od 13 do 15 sati, te 20. rujna od 9 do 12 sati i od 13 do 15 sati

U prezentaciji će pobliže biti objašnjen rad Pokretnoga ekološkog laboratorija za mjerenja kvalitete zraka tvrtke Dvokut ECRO te će se mjeriti parametri: SO2, CO, NO/NO2, benzen, ozon, te meteorološki parametri.
Pokretnim ekološkim laboratorijem mjeri se kvaliteta zraka u blizini većih zagađivača zraka, npr. rafinerija, kemijskih postrojenja, odlagališta otpada, prometnica, kamenoloma... Mjerenja traju kontinuirano više dana a na temelju rezultata takvih mjerenja obavlja se kategorizacija zraka na mjerenom području.


Meteorološko motrenje – meteorološka postaja „Tehnički muzej“, Ana Weissenberger, DHMZ (voditeljica)
TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA, DVORIŠTE, SAVSKA CESTA 18
PARTNER: DHMZ
20. rujna od 10 do 11 sati i 22. rujna od 10 do 11 sati

U dvorištu Tehničkog muzeja Nikola Tesla postavljena je klasična klimatološka postaja za mjerenje osnovnih meteoroloških elemenata i pojava potrebnih za upoznavanje vremena i klime. Postaja ostaje trajno u dvorištu Muzeja i nakon završetka Festivala znanosti. Opremljena je osnovnim klasičnim meteorološkim instrumentima za mjerenje temperature i vlažnosti zraka, kišomjerom te registrirnim instrumentima.
Upoznajte se s načinom dobivanja i mjerenja meteoroloških podataka o kojima svakodnevno čitate u novinama ili ih čujete na radiju ili televiziji. Bez tih podataka, prikupljenih širom Hrvatske i okolnog područja, nema ni poznavanja vremena i klime, niti vremenskih prognoza koje nam često olakšavaju planiranje i svakodnevne aktivnosti.
Primjereno za djecu od vrtićke dobi do uzrasta srednje škole.


Predstavljanje fakultativnog predmeta elektromobilnost, voditelj: Krešimir Utović
TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA, SAVSKA CESTA 18
ORGANIZATORI: ŠKOLA ZA CESTOVNI PROMET i TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA
20. rujna od 10 do 11 sati

Škola za cestovni promet iz Zagreba već je prethodnim projektima Europe Electric Car (Leonardo da Vinci Partnership, 2012-2014) i LEMO (Learning E-Mobility) započela usklađivanje s novim tehnologijama u prometu razvojem kompetencija učenika i nastavnika strukovnih škola kroz edukaciju i trening o električnim automobilima. Osim toga, uspostavljena je suradnja s proizvođačima i drugim dionicima koji su izravno ili neizravno uključeni u razvoj električnih vozila i prateće infrastrukture.
Uvođenje fakultativnog predmeta elektromobilnost u nastavni proces logičan je nastavak s posebnim naglaskom na ekološkom aspektu koncepta e-mobilnosti korištenjem električne energije iz obnovljivih izvora.


Sigurnost pješaka u prometu, edukativno predavanje, voditeljica: Maja Stanić
TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA, SAVSKA CESTA 18
ORGANIZATORI: ŠKOLA ZA CESTOVNI PROMET i TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA
21. rujna od 10 do 11 sati

Škola za cestovni promet iz Zagreba već petu godinu provodi educiranje mladih sudionika u prometu u sklopu fakultativnog predmeta pod nazivom „Sigurnost pješaka u cestovnom prometu“. Preventivnim edukacijama učenici Škole za cestovni promet različitim aktivnostima utječu na promjenu ponašanja pješaka kao najugroženije skupine sudionika u prometu, te koristeći znanja stečena u redovnom obrazovanju educiraju sudionike u prometu u cilju povećanja sigurnosti pješačkog prometa. U sklopu edukacije svaki sudionik će dobiti reflektirajući privjesak i edukativni letak kojima se želi dodatno motivirati pozitivne promjene u ponašanju pješaka u cestovnom prometu. Edukaciju će održati učenici 3. razreda smjer Tehničar cestovnog prometa pod mentorstvom voditeljice Maje Stanić.


Prezentacija specijaliziranog vozila za prijevoz osoba s invaliditetom
TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA, DVORIŠTE, SAVSKA CESTA 18
ORGANIZATORI: TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA i ZET
22. rujna od 12 do 13 sati

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba, udrugom slijepih Zagreb, udrugom Spinalne ozljede Zagreb i Savezom udruga za autizam Hrvatske provodi edukaciju putnika o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulazak u vozilo, korištenje rampe, glasovne najave, komunikacija).

Other exhibitions and events in the museum

Info kutak o radioaktivnom otpadu

Info kutak o radioaktivnom otpadu

  • Permanent exhibition

Organizatori: Tehnički muzej ”Nikola Tesla”, Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško Autor... More

Novi stalni postav Apisarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Novi stalni postav Apisarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla

  • Permanent exhibition

Muzejski Apisarij – košnice sa staklenim stijenkama i medonosnim pčelama , osnovan je 1994. kao proširenje postava Osnove poljodjelstva Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Riječ je o... More

FESTIVAL ZNANOSTI 2024

FESTIVAL ZNANOSTI 2024

  • Workshop
  • 17.08.2023 - 01.12.2023

Središnja tema Festivala znanosti 2024 je INTELIGENCIJA Termin održavanja je 22. - 27.4. 2024. Predmetni vizual je ilustrativnog karaktera. Službeni vizual objaviti ćemo... More

Moon Martina Zelenika, Na početku, prije nego što nas ne bude / In the...

Moon Martina Zelenika, Na početku, prije nego što nas ne bude / In the...

  • Exhibition
  • 31.08.2023 - 15.10.2023

Samostalni projekt Martine Zelenike premijerno se održava u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, na prvom katu glavne zgrade. Izložba sadrži više medija, od tradicionalnih tehnika do... More

Izložba „DOBA STAKLA“

Izložba „DOBA STAKLA“

  • Exhibition
  • 12.09.2023 - 22.10.2023

Informativna izložba u organizaciji Veleposlanstva Španjolske. Sastoji se od panoa s tekstom na engleskom i ilustracijama, uz prateći prijevod na hrvatskom. Staklo je materijal... More

Nearby

Art Pavilion in Zagreb

1,19 km / 0,74 mi

Gallery of Modern Art

1,21 km / 0,75 mi