Language: English
Log in

Information

Technical Museum Nikola Tesla Savska cesta 18 10000 Zagreb
Phone +385 1 4844 050
E-mail

info@tmnt.hr

Website

http://www.tmnt.hr/

Opening hours

Tuesday 09:00 - 17:00
Wednesday 09:00 - 17:00
Thursday 09:00 - 17:00
Friday 09:00 - 17:00
Saturday 09:00 - 13:00
Sunday 09:00 - 13:00

Admission

General 20.00 HRK
Groups 15.00 HRK
Small children Free

Ljeto kod Tesle - 9. tjedan: Programiraj računalnu igru ili izradi svoj prvi kinetički objekt - mobil

 • Workshop
 • 18.09.2021 10:00 - 19.09.2021

Ljeto kod Tesle - deveti tjedan: Programiraj računalnu igru ili izradi svoj prvi kinetički objekt - mobil

U devetom tjednu programa ‘Ljeto kod Tesle’ bacamo se u gaming i savladavanje Unity programskog sučelja za one koji vole kodirati. Oni koji vole izrađivati kinetičke objekte imat će priliku okušati se u izradi mobila inspiriranih radovima Alexander Caldera i Bruna Munarija.

Radionice:

Algebra: Unity – izrada video igara
Vrijeme održavanja: subota, 18. rujna 2021., 10:00 - 14:00h
Mjesto održavanja: Kino dvorana TMNT


Radiona - Zagreb Makerspace: Radionica ‘Mobili i pokretne strukture’
Vrijeme održavanja: subota, 18. rujna 2021., 10:00 - 14:00h
Mjesto održavanja: u prostoru postava TMNT

Radionice su besplatne!


Algebra

1) Unity – izrada video igara

Radionica je namijenjena za 7. i 8. razrede osnovne škole i učenike 1.i 2. razreda srednje škole.

Vrijeme održavanja: subota, 18. rujna 2021., 10:00 - 14:00h
Broj polaznika: 10
Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

O radionici:
Na radionici programiranja polaznici će se upoznati s vrlo popularnim, a jednostavnim računalnim programom Unity. Programiranjem različitih elemenata računalne igre, polaznici će, uz pomoć trenera, izraditi i programirati svoju vlastitu računalnu igru.

O voditeljima:
Petra Kruljac završava stručni studij Visoke škole za informacijske tehnologije te je dugi niz godina web developer i grafički dizajner. Kroz brojna stručna usavršavanja stekla je praktično znanje na području projektiranja i izrade online računalnih platforma. Na programu Digitalne akademije je od njegovog početka, 2016. godine. Digitalnim kompetencijama je podučavala više od 700 polaznika redovne nastave Digitalne akademije, Zimskih i Ljetnih škola te Digitalnog ljetnog kampa. Kroz dugogodišnje iskustvo rada s djecom prenijela je svoje kreativne ideje u autorska djela za nastavne sadržaje projekata i radionica robotike, programiranja, modeliranja i web dizajna. Petra program Digitalne akademije smatra važnim kako bi polaznici kroz odgojno obrazovni proces stekli informacijsku i podatkovnu pismenost, razvili svoje komunikacijske i suradničke vještine te postali samostalni stvaratelji digitalnog sadržaja.

Dino Kurelović radi kao razvojni programer u firmi koja razvija računalne igre, gdje osim na Unity platformi, programira i u Unrealu. U Algebri je dugogodišnji suradnik na više različitih područja. Radi kao predavač na Digitalnoj akademiji, programu za razvijanje digitalne pismenosti kod djece osnovnoškolskog uzrasta te na programu Unity programiranja za djecu od 7. razreda osnovne škole do 2.razreda srednje škole. Predavač je i na programima obrazovanja za odrasle te na specijalističkim seminarima. Sudjelovao je u razvoju sadržaja za navedene programe i ima bogato iskustvo u radu s raznim programskim jezicima. S djecom je radio na brojnim radionicama, Ljetnim i Zimskim školama te na Ljetnom kampu. Uz brojna stručna znanja odlikuje ga pozitivan pristup učenicima i polaznicima koje se uvijek trudi motivirati i približiti im tehnologiju.

O organizaciji:
Algebra grupa (www.algebra.hr) je vodeće hrvatsko i regionalno učilište koje je prisutno u više od 30 gradova diljem Republike Hrvatske. Naše poslovanje temelji se na kontinuiranom ulaganju u nastavne programe, predavački kadar i njihovo stručno usavršavanje te ukupno poboljšanje kvalitete usluge. Algebra je postala najznačajniji regionalni edukacijski partner tvrtki Microsoft, Cisco, Adobe, Autodesk, ECDL, VMware, EC-Council i drugih. Unutar iste grupacije djeluje i Visoko učilište Algebra. U sklopu Algebre djeluje cjeloživotno obrazovanje odraslih, pripreme za ispite Državne mature te Junior programi za učenike osnovnih i srednjih škola (www.algebra.hr/junior). U sklopu Junior programa djeluje Digitalna akademija koja je namijenjena osnovnoškolcima koji se kroz igru i na opušten, zabavan način žele digitalno opismeniti. Za sve one koji vole programiranje mogu se uključiti u naše radionice programiranja namijenjene učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima.

Radiona - Zagreb Makerspace

2) Radionica ‘Mobili i pokretne strukture’

Radionica je namijenjena polaznicima svih dobi od djece do odraslih
Vrijeme održavanja: subota, 18. rujna 2021., 10:00 - 14:00h
Broj polaznika: 8-10
Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

O radionici:
Na radionici ‘Mobili i pokretne strukture’ polaznici će izrađivati kinetičke objekte inspirirane radovima umjetnika poput Alexandera Caldera, dizajnera Bruna Munarija i drugih. Traženjem optimalnog odnosa između elemenata – vodeći pritom računa o fizičkoj i vizualnoj ravnoteži – stvarat ćemo kinetičke strukture koje reagiraju već i na lagani povjetarac, kontinuirano mijenjajući formu. Osim korištenja pasivnih elemenata, pokazat ćemo kako naše mobile možemo učiniti još reaktivnijima – uključivanjem elektroničkih komponenti poput solarnih ćelija, motora i sl. Polaznici će se na radionici upoznati s različitim tehnikama rada, od klasičnih alata do 3d printanja, lemljenja i sl. Svoje kreacije moći će ponijeti sa sobom.

O voditelju radionice:
Damir Prizmić je freelance dizajner. Djeluje na širem spektru disciplina poput dizajna izložbi, interakcija, dizajna vizualnih komunikacija, produkata, koncepata i alata. Aktivan je i na području edukacije te na promicanju open-source i DIY kulture. Su-osnivač je i dopredsjednik Radione, udruge za razvoj DIY kulture temeljene na povezivanju umjetnosti, znanosti i tehnologije te član Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

O organizaciji:
Radiona – Zagreb Makerspace – Udruga za razvoj ‘uradi-sam’ kulture pokrenuta je 2011.g. sa svrhom jačanja vidljivosti open source kulture i s ciljem povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije, točnije STEAM područjima (Znanost/Tehnologija/Inženjerstvo/Umjetnost/Matematika). Cilj udruge je stvaranje novih realiteta umreženih i suradničkih intermedijalnih, transdisciplinarnih i hibridnih praksi u skladu s DIY (uradi-sam) i DIWO (uradi-s-drugima) kulturama. Radiona razvija interdisciplinarne i inovativne projekte s naglaskom na građenje zajednice, participaciju, koheziju, transfer znanja i ko-kreaciju. Lab djeluje i na područjima kulturnih i kreativnih industrija u domaćem i međunarodnom kontekstu. Radiona.org fokusira svoje aktivnosti na edukaciju, istraživačke procese, umjetničke projekte, kustoske prakse, rezidencije, međunarodne i domaće intersektorske suradnje, samoobnovljive sisteme, ‘popravljačke’ aktivnosti zajednice, znanost građana te socijalno osviještene i inkluzivne projekte.
Detaljnije: https://radiona.org/

O projektu:
Pilot-projekt Makers` Community Hub dio je provedbe Akcijskog plana projekta Urban M, osmišljen uz uključivanje dionika.
Partneri: Grad Zagreb, Tehnički muzej Nikola Tesla
Koordinator pilot-projekta: Radiona – Zagreb Makerspace

Dionici u projektu: Algebra, Bioteka, Gradionica, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska zajednica Tehničke kulture, Hrvatski robotički savez, Impact Hub Zagreb, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, Obrtnička komora Grada Zagreb, Radiona – Zagreb Makerspace, samostalna umjetnica Nina Iris Bešlić, Zagrebački inovacijski centar – ZICER, Zelena mreža aktivističkih grupa – ZMAG.

Other exhibitions and events in the museum

Info kutak o radioaktivnom otpadu

Info kutak o radioaktivnom otpadu

 • Permanent exhibition

Organizatori: Tehnički muzej ”Nikola Tesla”, Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško Autor... More

Odašiljači i veze - 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj

Odašiljači i veze - 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj

 • Exhibition
 • 09.06.2021 - 12.10.2021

Od 8. lipnja do 12. listopada u prostorima  Tehničkog muzeja Nikola Tesla  (Hala A) bit će moguće vidjeti izložbu "Odašiljači i veze - 95 godina radiodifuzije u... More

nZEB mobilna kuća MUZA u posjetu Tehničkom muzeju Nikola Tesla

nZEB mobilna kuća MUZA u posjetu Tehničkom muzeju Nikola Tesla

 • Predstavitev
 • 16.06.2021 - 31.01.2022

Novi projekt “The nZEB Roadshow” iz europskog programa Obzor 2020 koji se u periodu od 01.06.2020. – 30.11.2022. provodi na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu usmjeren... More

Ljeto kod Tesle

Ljeto kod Tesle

 • Workshop
 • 01.07.2021 - 30.09.2021

Od srpnja do rujna 2021. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla odvija se program pod nazivom Ljeto kod Tesle koji predstavlja cijeli niz radionica za djecu, mlade i odrasle. Programi... More

Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju (online radionice i webinari)

Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju (online radionice i webinari)

 • Exhibition
 • 17.07.2021 - 01.11.2021

Tehnički Muzej Nikola Tesla u partnerstvu s Centrom za ženske studije provodi projekt "Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju’" Cilj projekta je uključivanje osoba mlađih... More

Božan Štambuk: Astrofotografija: komet Neowise

Božan Štambuk: Astrofotografija: komet Neowise

 • Exhibition
 • 10.09.2021 - 30.09.2021

Galerija na katu hale A, 10.  – 30. rujna 2021. Radno vrijeme: utorak – petak 9 – 17, subota i nedjelja 9 – 13   Tijekom srpnja 2020., autor fotografija i izložbe Božan... More

Izložba Lidia Boševski - MATERIA

Izložba Lidia Boševski - MATERIA

 • Exhibition
 • 14.09.2021 - 26.09.2021

Tehnički muzej Nikola Tesla i ULUPUH imaju čast obavijestiti Vas o otvorenju izložbe Lidia Boševski - MATERIA Izložba će se moći razgledati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Savska... More

TVORNICE (I) SLOVA – čitanje na temu rada, industrije i kvarta

TVORNICE (I) SLOVA – čitanje na temu rada, industrije i kvarta

 • Event
 • 20.09.2021 - 20.10.2021

Program „TVORNICE (I) SLOVA – čitanje na temu rada, industrije i kvarta“ usmjeren je  na poticanje čitanja, stvaranje angažirane čitateljske publike i afirmaciju pisane... More

FILMSKI PROGRAM U TEHNIČKOM

FILMSKI PROGRAM U TEHNIČKOM

 • Event
 • 25.09.2021

  Tehnički muzej Nikola Tesla, Kabinet Nikole Tesle Ulaz besplatan! Obvezna rezervacija mjesta na: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr   Raspored projekcija: MOJ PRVI... More

Radionica 3D ispisa za građevinski sektor

Radionica 3D ispisa za građevinski sektor

 • Workshop
 • 27.09.2021

Radionica 3D ispisa za građevinski sektor održava se u ponedjeljak, 27. rujna od 17:00 do 19:00 sati u Kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Radionica je dio UrbanM... More

Nearby

Art Pavilion in Zagreb

1,19 km / 0,74 mi

Gallery of Modern Art

1,21 km / 0,75 mi