Language: English
Log in

Information

Technical Museum Nikola Tesla Savska cesta 18 10000 Zagreb
Phone +385 1 4844 050
E-mail

info@tmnt.hr

Website

http://www.tmnt.hr/

Opening hours

Tuesday 09:00 - 17:00
Wednesday 09:00 - 17:00
Thursday 09:00 - 17:00
Friday 09:00 - 17:00
Saturday 09:00 - 13:00
Sunday 09:00 - 13:00

Admission

General 20.00 HRK
Groups 15.00 HRK
Small children Free

Ljeto kod Tesle - četvrti tjedan: Recikliraj i nosi svoj dizajn ili napravi svoj prvi sintisajzer

 • Workshop
 • 28.07.2021 - 29.07.2021

U četvrtom tjednu programa “Ljeto kod Tesle” umjetnica Nina Iris Bešlić aka Recycle & Wear poziva odrasle osobe da se pridruže radionici recikliranja i šivanja svoje nove torbe, a Radiona - Zagreb Makerspace poziva male i velike polaznike na radionicu izrade svog prvog mini sintisajzera. Ovo je prilika za sve da savaladaju strah od šivanja i šivaće mašine, kao i lemilice i elektronike. Predznanje nije bitno, što manje znate tim bolje.

Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a mjesto na radionici je rezervirano tek nakon potvrde organizatora. Rezervacije molimo na mail kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

Radionice:

Radiona - Zagreb Makerspace: Radiona DIY Synth - RADIONICA JE POPUNJENA
Vrijeme održavanja: srijeda, 28. srpnja 2021., 10:00 – 13:00h

Nina Iris Bešlić: Radionica recikliranja za odrasle – Recikliraj i nosi
Vrijeme održavanja: četvrtak, 29. srpnja 2021., 10:00 – 14:00h

Radiona - Zagreb Makerspace:
1) Radiona DIY Synth
Radionin mini synth koji je osmislio Igor Brkić omogućuje polaznicima da naprave jednostavan elektronski uređaj za stvaranje zvuka. Također će naučiti kako i zašto synth radi sve što radi, kako spojiti žice, kako lemiti, savladat će osnove elektronike, a na kraju će imati priliku proizvesti nešto buke sa svojim mini sintesajzerom. Polaznici nose svoje sintove kućama.
Vrijeme održavanja: srijeda, 28. srpnja 2021., 10:00 – 13:00h
Broj polaznika: 12
Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

O voditelju:
Tomislav Mikić studira obnovljive izvore energije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Član je udruge Radiona - Zagreb Makerspace i vrsan elektroničar čije su posebne strasti astrofotografija, mikroskopi i teleskopi, dok njegov interes seže od starijeg hardvera preko old school logičkih čipova sve do modernih FPGA tehnologija. Kad mu pogled nije uperen kroz neku leću (neovisno o smjeru), radi softverske projekte za svoj atletski klub Agram koji često predstavlja na dugim prugama na domaćim i međunarodnim atletskim natjecanjima ili kroz fotografiranje atletskih mitinga za sve uzraste. Do sada je sudjelovao na nizu Radioninih programa kao najmlađi izlagač i edukator te u sklopu programa Clubture mreže.

Radiona – Zagreb Makerspace – Udruga za razvoj ‘uradi-sam’ kulture pokrenuta je 2011.g. sa svrhom jačanja vidljivosti open source kulture i s ciljem povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije, točnije STEAM područjima (Znanost/Tehnologija/Inženjerstvo/Umjetnost/Matematika). Cilj udruge je stvaranje novih realiteta umreženih i suradničkih intermedijalnih, transdisciplinarnih i hibridnih praksi u skladu s DIY (uradi-sam) i DIWO (uradi-s-drugima) kulturama. Radiona razvija interdisciplinarne i inovativne projekte s naglaskom na građenje zajednice, participaciju, koheziju, transfer znanja i ko-kreaciju. Lab djeluje i na područjima kulturnih i kreativnih industrija u domaćem i međunarodnom kontekstu. Radiona.org fokusira svoje aktivnosti na edukaciju, istraživačke procese, umjetničke projekte, kustoske prakse, rezidencije, međunarodne i domaće intersektorske suradnje, samoobnovljive sisteme, ‘popravljačke’ aktivnosti zajednice, znanost građana te socijalno osviještene i inkluzivne projekte.
Detaljnije: https://radiona.org/

Nina Iris Bešlić aka Recycle & Wear
2) Radionica recikliranja za odrasle – Recikliraj i nosi
Već početkom 20 st. umjetnici su na velika vrata uveli nove likovne tehnike i forme poput kolaža, asamblaža, readymadea kako bi izrazili svoje misli i stavove tvoreći potpuno nova umjetnička djela oduzimajući predmetima izvornu funkciju te stavljajući ih u potpuno novi kontekst, s novim značenjima. Tehnike su naslijedili novi naraštaji te su ih nastavili koristiti, (pre)oblikovati i razvijati.
Razvojem tehnologije i društva, a samim time i promjenama načina života, ljudi postaju sve više svjesniji klimatskih promjena te pozitivnog i negativnog utjecaja čovjeka na okoliš u kojem obitavaju. S promjenama svijesti u odnosu na okolinu razvijaju se novi načini korištenja predmeta i materijala s ciljem smanjenja potrošnje resursa i taloženja otpada. Umjetnici i dizajneri i danas koriste tehnike poput reciklaže, readymade, upcyclinga kako bi iskoristili postojeće materijale i objekte u produkciji umjetnina, dizajna ili primijenjene umjetnosti.
Radionica Recikliraj i nosi posvećena je preoblikovanju postojećeg materijala čija je prvobitna funkcija bila reklamiranje trgovačkih centara. Na ovoj radionici taj materijal poprima estetsku vrijednost te se koristi kao temeljni materijal iz kojeg će nastati novi, nosivi dizajnerski proizvod.
Na radionici će polaznici od poliesternog plakata raditi modni dodatak – ručnu torbicu. Kako bi zadatak bio izazovan, a polaznici naučili ponešto o konstruiranju, prostornom oblikovanju i oblikovanju taktilne površine, bit će im ponuđen osnovni kroj koji će trebati prilagoditi finalnoj ideji.
Koristit će metodu kolažiranja na plohi, spajanja te oblikovanje forme u prostoru.
*Iskustvo šivanja nije potrebno jer će polaznici stvarati uz autoricu. Ako netko od polaznika ima iskustvo u šivanju svakako je dobrodošlo.

Izrada torbice:
https://www.youtube.com/watch?v=sMlf6W182jI&list=PL9Ey5aG_-a7bqHRa5tTD9Sajc_kjJcV60&index=1&t=9s
Vrijeme održavanja: četvrtak, 29. srpnja 2021., 10:00 – 14:00h
Broj polaznika: 10
Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

O voditeljici:
Nina Bešlić je pohađala Srednju školu likovnih umjetnosti u Splitu (maturirala na odjelu industrijski dizajn), a 2004. diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (akademska slikarica). Nakon studija boravi u Engleskoj godinu dana i participira na Metropolitan Univerzitetu u Londonu na odjelu digitalna pokretna slika. Nakon povratka u Zagreb radi kao vizualna umjetnica u Zagrebu sudjelujući na samostalnim i grupnim izložbama. Imala je osamnaest samostalnih i četrdeset dvije skupne izložbe u zemlji i inozemstvu. U Zbirku moderne i suvremen umjetnosti Muzeja grada Kaštela, uvrštena je 2008. godine. Sudjeluje na umjetničkim profesionalnim radionicama. Dobitnica je dvije stručne nagrade i nekoliko potpora za umjetničko stvaralaštvo. U suradnji realizirala osam edukativna i dva izložbena projekta. Osmislila tri samostalna projekta “Recycle And Wear''- koristi se principima upcyclinga, „Kreativni atelje“ - likovna edukacija za odrasle, Dekodiranje praznog prostora – likovna edukacija usmjerena na srednjoškolce. Fokus njenog umjetničkog stvaralaštva je na odnosu čovjeka i njegove okoline (prostor); utjecaj čovjeka na fizički prostor i utjecaj prostora i zajednice na formiranje ljudske osobnosti.
Recycle & Wear
Recycle & Wear je priča koja je rođena na osobnoj i umjetničkoj prekretnici. U sebi sadrži umjetničku ekspresiju i ljubav prema prirodi kroz principe upcyclinga. Priča ujedinjuje likovnu umjetnost i reciklažu odbačenih materijala. Promiče ljubav prema prirodi ponovnom upotrebom postojećih materijala. Preoblikovati, ponovno upotrijebiti i redizajnirati predmete i materijale u našoj neposrednoj okolini okosnica su R&W ideje. Torbe, vjetrovke, kabanice i suknje izrađene od reklamnih transparenata savršeno odolijevaju atmosferilijama. Svi proizvodi su handmade napravljeni u ateljeu, u Hrvatskoj.
Detaljnije: https://www.facebook.com/recycleandwearbags/

Pilot-projekt Makers` Community Hub dio je provedbe Akcijskog plana projekta Urban M, osmišljen uz uključivanje dionika.

Partneri: Grad Zagreb, Tehnički muzej Nikola Tesla
Koordinator pilot-projekta: Radiona – Zagreb Makerspace
Dionici u projektu: Algebra, Bioteka, Gradionica, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska zajednica Tehničke kulture, Hrvatski robotički savez, Impact Hub Zagreb, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, Obrtnička komora Grada Zagreb, Radiona – Zagreb Makerspace, samostalna umjetnica Nina Iris Bešlić, Zagrebački inovacijski centar – ZICER, Zelena mreža aktivističkih grupa – ZMAG.

Other exhibitions and events in the museum

Info kutak o radioaktivnom otpadu

Info kutak o radioaktivnom otpadu

 • Permanent exhibition

Organizatori: Tehnički muzej ”Nikola Tesla”, Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško Autor... More

Odašiljači i veze - 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj

Odašiljači i veze - 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj

 • Exhibition
 • 09.06.2021 - 12.10.2021

Od 8. lipnja do 12. listopada u prostorima  Tehničkog muzeja Nikola Tesla  (Hala A) bit će moguće vidjeti izložbu "Odašiljači i veze - 95 godina radiodifuzije u... More

nZEB mobilna kuća MUZA u posjetu Tehničkom muzeju Nikola Tesla

nZEB mobilna kuća MUZA u posjetu Tehničkom muzeju Nikola Tesla

 • Predstavitev
 • 16.06.2021 - 31.01.2022

Novi projekt “The nZEB Roadshow” iz europskog programa Obzor 2020 koji se u periodu od 01.06.2020. – 30.11.2022. provodi na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu usmjeren... More

Ljeto kod Tesle

Ljeto kod Tesle

 • Workshop
 • 01.07.2021 - 30.09.2021

Od srpnja do rujna 2021. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla odvija se program pod nazivom Ljeto kod Tesle koji predstavlja cijeli niz radionica za djecu, mlade i odrasle. Programi... More

Skriveno blago Makedonije – Ljepota koja ne poznaje granice

Skriveno blago Makedonije – Ljepota koja ne poznaje granice

 • Exhibition
 • 09.07.2021 - 01.08.2021

Izložba Skriveno blago Makedonije – Ljepota koja ne poznaje granice predstavlja bogatu tekstilnu građu prikupljenu na području Makedonije na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i... More

Igračke – put do ostvarenih snova

Igračke – put do ostvarenih snova

 • Exhibition
 • 15.07.2021 - 05.09.2021

Gostujuća izložba Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“ Igračke – put do ostvarenih snova koja se otvara u četvrtak, 15. srpnja u 18 sati u Etnografskom muzeju dio je velikog izložbenog... More

Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju (online radionice i webinari)

Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju (online radionice i webinari)

 • Exhibition
 • 17.07.2021 - 01.11.2021

Tehnički Muzej Nikola Tesla u partnerstvu s Centrom za ženske studije provodi projekt "Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju’" Cilj projekta je uključivanje osoba mlađih... More

Nearby

Art Pavilion in Zagreb

1,19 km / 0,74 mi

Gallery of Modern Art

1,21 km / 0,75 mi